2015. augusztus 10., hétfő

Szóalkotás, rímgyártás

Mióta Laca beszélni kezdett feltűnt, hogy nagyon jó érzéke van a nyelvhez/nyelvekhez. Láttuk ezt abból is, hogy nagyon gyorsan és könnyedén tanulja meg a versikéket, abból is, hogy nagyon jól el tud szórakozni egy-egy olyan szón ami számára érdekesen cseng és abból is, hogy szívesen alkot új szavakat. Ő az aki egyszer megmagyarázta, hogy a csütörtök az egy olyan tök, ami meg van csütörödve.
Ennek az idei nyárnak az egyik központi témája volt, hogh Tibi sógor 3 hetet Kanadában töltött munkaügyben. Amikor hazafele repülőzött Réka nénje mesélte, hogy előbb Torontóig repül, ott gépet vált. Ennek a Torontónak hallatán Laca elelmélkedett, Toronto? még jó, hogy nem úgy hívják, hogy Teremtő! Aztán még egy változat eszébe jutott: vagy úgy hívják, hogy Ráronto. Toronto, Teremtő, Rárontó :-)

Tegnap pont ebédidőben érkeztünk meg Mamáékhoz, mindenkit várt az ebéd, a gyerekeket pedig készen várta a felfújt és vízzel megtöltött gyerekmedence. Megeggyeztünk, hogy először lesz az ebéd utána a fürdés. Ebéd közben aztán jó kis rím kerekedett. Azzal lezdődött, hogy Laca kijelentette leveskanalazás közben, hogy: harmadik fogás, vízbe csobbanás!

Kiderült közben, hogy a harmadik fogás fagyi lesz, ezért a versikét át kellett költeni:
Harmadik fogás fagyi,
negyedik fogás, vízbe csobbanás.

Ez azonban nem rímel, Laca úgy érezt, javítani kell rajta. Így született meg a végső változat:
Harmadik fogás, fagylalt fogyasztás,
Negyedik fogás, vízbe csobbanás.

1 megjegyzés:

  1. Unbeliveble!!

    Es meg csak most leirva vettem eszre a Torontos opuszt: teremtés és rontás :)

    VálaszTörlés