2010. december 13., hétfő

Laca szókincse

Laca szókincse napról napra bővül, bár egyelőre még inkább csak szótagokból áll.
A legfontosabb szó egyelőre az, hogy Za. Laca apukát nevezi így, de naponta milliószor emlegeti mikor nincs itthon, sőt most már mesél is róla a maga módján. Egyik fontos sztori, hogy amikor egyszer sétálni voltunk, Zalánnak a fejére csepegett az ereszből a víz, mivel séta előtt nem sokkal esett az eső, ezen pedig mindannyian jót nevettünk. Ezt Laca úgy meséli el, hogy először mondja, hogy Za és közben mutatja a fejét. Utána mondja, hogy zzzz, márminthogy víz csorgott az apuka fejére, legvégül bemutatja, hogy ő ezen hogy kacagott. A másik fontos sztori, hogy Za ba to, ez azt jelenti, hogy Zalán beletette a tojást a teflonba. Közben persze mutatja is amit mesél, ettől lesz érthető a sztori. Azt is sokat emlegeti, hogy Za, brrrrr, ez azt jelenti, hogy apuka elment valahova az autóval.
A másik fontos szó, az a zzzzz, ami vizet jelent, mint azt már fentebb említettem. Laca olyan mint egy kis ruca, egész nap vízzel játszana, feláll a konyhapult mellett a székre, és mutatja nekem, hogy melyik edénybe töltsek neki vizet, azt azután egyik edényből tölti át a másikba a végtelenségig, vagy addig ameddig a víz elfogy. (értsd: a konyhapulton landol)
Ezen kívül sok szó van még:
te, közben magára mutat - saját magát nevezi így
dööőőőő, ehhez mindig egy kézmozdulat is társul - ez nagyot, sokat, hosszút jelent
iiiiííííí, ehhez behúzott nyak és egy grimmasz társul - ez azt jelenti kicsi
em, közben rázza a kezét - ez nemet, határozott nemet jelent
szisz - cici
- ez több mindent jelent, azt is hogy mászik, azt is, hogy a másik, azt is hogy máj, attól függ hogy pont mit csinálunk
baba - ezt olyankor mondja, mikor kérdem hogy ki van a tükörben, vagy olyankor mikor kérdem, hogy ki van a hasamban, vagy ha gyereket/gyerekeket lát egy fényképen, még akkor is ha magát látja
to - tojást jelent
óóó - ez az olaj
szt - ez a liszt
ba - ezt arra mondja Laca, hogy valami benne van valamiben, vagy hogy bele fog tenni valamit, vagy hogy tegyünk bele valamit, stb.
- bácsi
ma - nagymama
brrrr - autó, ha kicsit másképp hangzik, akkor hideget jelent
ham-ham - ez az evéssel függ össze
pááá - ezt akkor mondja mikor elbújik valahova
tá-tá - ezt integetés közben szokta mondani
ezeken kívül mutatja, hogy hogy csinálnak az állatok, elég sokat tud már.

És érdekes módon annak ellenére, hogy már eléggé bő kezd lenni a szókincs, nekem még sehogy sem mondja, nekem nincs nevem. Ha tőlem szeretne valamit Laca, akkor egyszerűen rámmutat, vagy még egy döm-mel is megtoldja.


1 megjegyzés:

  1. :-)))). Aranyos lehet. Ilyenek a kicsik, aztan Neked is lesz neved, meglatod, es neked lesznek eloszor beceneveid :-)))). Csak ki kell varni!!!!

    VálaszTörlés